retro-classic denver kitchen / by Annabelle Guldner

have a look at this project we just completed in Denver! 

the new open space

before we got started with this project the home was compartmentalized into a tiny kitchen, an equally tiny dining room and a living area. we were able to remove all the walls, and with the help of a large beam, combined all three spaces into one generous and light flooded open space fit for entertaining. 

the big transformation

the new kitchen design was geared towards maximizing storage and functionality. the wish was to use the massive island as a dining table that can fit counter height stools on three sides. the new layout allowed for a dishwasher and large cast-iron sink as well as 4 large drawer bases. we were also able to include a floor to ceiling pantry cabinet and floating shelves to give the space an open feel.  

the end result

due to budget constraints the fridge and range locations couldn't be altered but we made sure the functionality wouldn't be compromised. the island features white oak wood counters while the perimeter is emphasized through white quartz. the large concrete pendant over the island offer intimate dining lighting while the new led recessed can lights offer perfect task and overall lighting which can be dimmed. the backsplash which consists of classic white subway tile was taken all the way to the ceiling and into the window sill to emphasize the height and create a seamless and cohesive atmosphere. the tile was repeated behind the island for durability as well as maintaining an overall theme.

before and after designATplay: